Stuttgart – Ulaşım Bilgileri

 

Stuttgart –  ULAŞIM

 

Stuttgart’a ulaşım alternatiflerine kısaca bakalım..

 

A) Tren ile :

Bir şekilde (özellikle Avrupa’dan) bu kente ulaşımı tren ile sağlayabilirsiniz; Stuttgart merkez tren garı olan Stuttgart HBF tam şehir merkezinde yer alıyor.Alt katta bulunan S Bahn ya da  U Bahn‘lar ile buradan, gideceğiniz semte çok rahat ulaşabilirsiniz.

  • Stuttgart Hauptbahnhof tren gar bilgileri – info (web bilgi)..
  • Demiryolu (ReilEurope) Ulaşımı için bakınız!..
  • Alman Ulusal Demir yolları ( DB) Ulaşımı  – buradan

 

B) Otobüs ile Ulaşım : 

Stuttgart’a ulaşabileceğiniz (Avrupa’dan) birkaç otobüs işletmesini paylaşayım..

  • FlixBus (Online  Bilet – Buradan)
  • BusTicket4me (Online Bilet – Buradan)
  • EuroLines  (Online Bilet –  Buradan)
  • Buradan – GoEuro ; Seçenekli olarak Firmalara yönlendirilirsiniz

Eğer kullandığınız otobüs firması Flixbus-Meinfernibus/web ise ineceğiniz istasyona dikkat edin çünkü bu firmanın otobüs durakları şehrin otobüs terminali olan Stuttgart Havaalanı‘nında bulunan Stuttgart SAB haricinde bir kuzeyde biri güneyde olmak üzere 2 adet daha mevcut.Her 2 otobüs durağı’da S Bahn ve U Bahn istasyonları’nın önü..siz sadece ineceğiniz saate dikkat edin gece inerseniz biraz sıkıntı olabilir.

Flixbus-Meinfernibus otobüsünüzün güneyde bulunan durağı Vaihingen Station’dan (önünde bulunan S Bahn Vahingen İstasyonu‘nuna geçerek), 10 dakikada bir hareket eden; S1,S2 ve S3 hatlarıyla yaklaşık 15 daikakalık yolculukla Stuttgart HBF‘a varıyorsunuz.

Kuzeyde bulunan durağı Kornwestheim’dan (önünde bulunan S Bahn istasyonu‘ndan kalkışla) 15 daikada bir hareket eden S4 ile yaklaşık 12 dk. bir yolculukla Stuttgart HBF’a ulaşabilirsiniz.

Başka firma kullanacaksanız genelde firmalar Stuttgart Havaalanı‘nda bulunan Stuttgart Airport SAB’ta indiriyor. Stuttgart Airport SAB ise hemen Stuttgart Airport S Bahn istasyonu‘nun önünde bulunuyor.

 

C) Hava Yolu ile Ulaşım (TR den) : 

Stuttgart‘a direk olarak Türk Havayolları ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanları‘ndan tüm yıl, yaz sezonunda ise, Adana, Ankara, Antalya, Kayseri ve Trabzon Havaalanları‘ndan.

İstanbuldan kalkış ile ; yaklaşık 2 saat 40 dk, Ankara kalkış ile yaklaşık 3 saat havada kalış süremiz olacaktır.

Onur Air ile İstanbul Atatürk Havaalanı‘ndan ve yaz sezonunda Antalya Havaalanı’ndan,

Pegasus Havayolları ile; İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara, İzmir ve Kayseri Havaalanları‘ndan,

Sun Express ile İzmir Havaalanı‘nda tüm yıl; yaz sezonunda ise, Antalya ve İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanları‘ndan ve Alman havayolları bağlantısı ile Adana-Ankara-Bodrum-Dalaman-Kayseriden..

Eurowings-(operated by Germanwings) ile yaz sezonunda; Ankara, Antalya, İstanbul Sabiha Gökçen ve İzmir Havaalanları‘ndan,

Condor ve Corendon Havayolları ile Antlaya Havaalanı‘ndan,

Borajet ile Adana Havaalanı‘ndan ulaşabilirsiniz.

 

Sututtgart Havaalanı / Stuttgart Flughafen (İATA; STR) web

airport_stuttgart_str

Stuttgart’ın 13 km güneyinde yer alır ve 4 adet Terminal’e sahiptir.Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesli havaalanının terminalleri birbirine yakın olup, Terminal 1-2-3 ayni platformda, Terminal 4 ara geçiş ile üç terminalin yanında bulunur.

str_4terminalarea_maps

stuttgart_str_800x566

2. terminal yalnızca kalkışlara ayrılmıştır (Eurowings&Germanwings)..Diğer terminalller pek çok hava yolu için hem iniş hem kalkışlarına tahsis edilmiştir.Hava alanı karmaşık bir yapıya sahip değildir.Hata & karıştırma payınız Avrupa’nın büyük alanlarına göre daha nadir olur!. Ve Hava alanının terminalleri altında – dışarı çıkmadan-  havaalanına özel S-Bahn Raylı sistemin tren istasyonu bulunur (Stuttgart Flughafen/Messe)(Hat – S2 ve S3)(her iki hat  şehir merkezli olan ; Stadtmitte ve merkez tren garı Haupt Bahn-hof’tan geçmektedir – hat haritasına bakın)(tercihe göre terminallerin çıkışlarında taxi, schuttle, otobüs bulabilirsiniz) .

Terminallere göre uçuşlar :

  • Terminal – 1 : Eurowings, Germanwings, Lufthansa, THY, British Airways, Swiss …
  • Terminal – 2 : Germanwings
  • Terminal -3 : Airberlin, Condor, Easyjet, Pegasus, Air France, Delta, KLM ..
  • Terminal- 4 : Borajet, Corendon, Onurair, SunExpress, AtlasGlobal, FreeBird..

Departure – Gidiş Terminal Bilgisi :

terminals_str_arrivalmaps

Eğer havaalanına S-Bahn -tren ile geldi iseniz, terminal yönlendirmeleri ile tren istasyonundan çıkmadan 2 kat çıkarak doğrudan kontuarlara çıkmış olacaksınız.

Uçuş şirketlerine ait Check in/Kontuar noktaları ile Kapı(gate) numaraları ; Sıklık ile Terminal numarası ile başlar..

str_airterminaldepartph-6

Örnek : 2017 yılına güncel Terminal 3 ten kalkan “Pegasus hava yolları” için –> Kontuar/Check in : 300-339 numaralı desk’te, kapı’da (Gate) : 310-347 numarada olmaktadır.Terminal 1den kalkan THY için bu numaralar ; Kontuar/Check in : 130-169 numaralı desk’ten, Kapı – Gate ise : 108-173 numaradan olacaktır!..Her şeye rağmen terminallerdeki uçuş bilgisi ana ekranına ve yönlendirmelere bakmadan işlem yapmayınız!.. 

Dikkat! : Kontuarlarda bagaj teslimi ve bilet alımını takiben, uçağınızın kalkacağı Kapı’da (gate) “Gümrük – Pasaport kontrolü” ile uçağınıza binersiniz.

Kent’e gelindiğinde de benzer işlem Gelen Yolcu (Arrival) terminal içinde olmaktadır..

Gelen Yolcu/Arival-Terminal Haritası:

str_air_arrival_ph

Diğer alan bilgileri :

  • Havaalanı Park alanı ve ücretler için – Bakın
  • Terminal 3’ün 2. katında araç kiralama şirketlerinin masalarını (Avis, Enterprise, Europcar, Buchbinder, Hertz ve Sixt) bulabilirsiniz.

 

HAVAALANINDAN ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞIM

Stuttgart havaalanından doğrudan şehir merkezine Taxi ve S Bahn Raylı tren haricinde ulaşım imkanını (Schuttle servisler hariç) araştırmayınız!.

Baştan bilginiz olsun; havaalanı toplu taşıma sisteminde şehir merkezi için Zone / bölge 3 de yer almaktadır!..Biletinizi ulaşacağınız yere (zone) göre alın..

Ulaşım dahil pek çok bilgi, bilet – dökümanı havaalanı turist info.’dan temin edin! ( Turist Bilgi Merkezi Stuttgart Airport – Terminal 3, kat 2 // +49 (0) 711 222 81 00 – rezervasyon servisi ; +49 (0) 711 222 81 11 – bilet ofisi )( hafta içi :  saat 08-19 ; Cumartesi : 09-13 ve  13.45-16.30 ; Pazar/Tatil  : 10-13 ve 13.45-17.30 zaman dilimlerinde)..

Öncelikli tercih ; S Bahn olacaktır..Zor koşullarda-valiz vs. olacak ise seçenek belki  taxi olacaktır..

  • S Bahn İle Ulaşım : Gümrük kontrolü’nden geçip valizinizi teslim aldıktan sonra çıkış kapısının hemen solunda bulunan “tourist information” deskinden ücretsiz şehir haritası ve şehir hakkında bilgi alabilirsiniz. Tourist information’ın karşısında bulunan yürüyen merdivenlerle 1 kat aşağı indiğinizde yine sol yanınızda bilet makina-otomatları kalıyor.

db_ticket_machine_320

Buradan tek yön bilet ya da günlük kart-biletinizi alıp, bir kat daha aşağı ineceksiniz ve S Bahn istasyonundasınız (Flughafen/Messe)(yani istasyon, gelen yolcu terminalinden -2 seviyesinde yer alıyor).

Stutgart’ta istasyonlarda turnike sistemi yoktur! kartınızı (bilet) sarı okuma- stamp cihazına okutuyorsunuz (Validasyon). Bilet böylece aktive oluyor (günlük biletleri okutmanız gerekmez, çünkü geçerli olduğu tarih bilet üzerinde zaten yer almakta) – Okutmamak yada bilet almamak gibi riske girmeyin, yaptırımı pahalıya malolacaktır!.. 2017 yılı ceza uygulaması 60 € olduğunu duydum?!..

Peronda bulunan ve şehir merkezine giden S2 veya S3 numaralı S -Bahnlar ile yaklaşık 35-40 dakikalık yolculuk ile şehir merkezinde bulunan tren garı Stuttgart HBF‘a ulaşıyorsunuz (İsterseniz önceki durak Standmitte, ister daha ileri bir istasyonda inebilirsiniz).

Dikkat Stuttgart HBF son durak değildir!

S3 treni direkt havaalanından kalkacaktır, S2 ise bir önceki istasyondan (Filderstandt) kalkarak, Messe -havaalanına gelecektir (S Bahn treneleri ve Şehir ulaşım haritasına bakınız).

  • Taksi ile ulaşım : Stuttgart Havaalanı ile şehir merkezi arası yaklaşık 14-15 km. Taksiler çıktığınız terminal kapısının hemen önünde bekliyorlar.Yaklaşık 30 dakika süren yolculuk için 30 € civarı bir tutar ödüyorsunuz.Pazarlık?..web
  • Ayrıca ; Car 2 Go ile saatlik, günlük mini araba kiralamak için –> bakın

 

** Şehir merkezine ulaşımın en pratik yolu S Bahn (Line S2-3) demiştik..Daha sonra aktarılacağı gibi, kentte ulaşımda ve toplu taşımada bölge-zone uygulaması vardır.Bölgelere göre ücret değişkendir.Zone büyüdükçe biletin -ulaşımın bedeli artar. Havaalanı-zone 339/39 (30-39) ; şehir merkezi için “Zonen 3” içine girer, yani havaalanından 3 zone’luk bilet alıp şehir merkezine ulaşabilirsiniz ( zone 39-20-10).

Yanlış yapmamak için ulaşım bölgenize göre bilet almalısınız!

Eğer tek yön bileti alacaksanız ; tam bilet- zone3 için 4.10 €, 6-14 yaş için ise 2 € bilet bedeli ödeyeceksiniz..İsterseniz günlük kart veya farklı bir kart alabilme imkanını da kullanın..Eğer ulaşacağınız alan daha uzakta ise bilete vereceğiniz tutarda artar.. 7 ve üstü zone için tam bilete : 8.5 € , indirimli olana da : 4.1 € ödersiniz (2017)..

Eğer kente sabah saatlerinde geldi ve gün içinde toplu taşıma kullanırım derseniz ; 1 günlük (yada 3 gün) bilet alın derim !.Günlük biletlerde zone’lara göre değişmekte! ..Havaalnımız şehir merkezi için 3 zone’da olduğundan ; Günlük biletiniz /zone 3-4 şeklinde olacaktır. ; tam bilet bu bölgede 11 € dur..Kaldıkı kalabalık ve en fazla 5 kişi iseniz (dikkat-çocuklar dahil!) : Grup Günlük Kartı alın.. zone 3 için; 16.7 €  ödeyeceksiniz..avantajınız olacaktır!..Detaylar az sonra..

Trenler hafta içi zaman dilimine göre 10-20 dk, hafta sonu 30 dk periot ile çalışmakta.Trenler yaklaşık 35-40 dk. ya, Stuttgart Hauptbahnhof – ana tren garına sizi ulaştırır (şehir merkezi).Trenler, havaalanından  kalkış ile ; saat 05.08  – 00.38 arası çalışırken, şehirden ise saat : 04.55 – 00.55 arası çalışmaktadır.Cuma ve cumartesi ise 24 saat aktiftir (Biletler için VVS bakın)

straair_term_bus_areaphmaps
Havaalanı ve Otobüs terminalleri
  • Otobüs ile Ulaşım : Havaalanından şehir merkezine giden otobüs yoktur.Havaalanı “BusTerminal” kalkışlı bazı otobüsler, çevre kasaba ve alanlara yolcu taşırlar (Tubingen, Esslingen, Nürtingen..)Terminal 4 yanında bulunan platformdan kalkış ile; bölgesel otobüsler kentin çevresine, banliyölere yolcu taşırlar.Ekspres otobüsler, havaalanını şehire bağlar. Ekspres otobüsler(X3), Griebel, Ofterdingen, Rommelsbach ve Reutlingen yerleşkelerinden Pfullingen’e giderken, 122 numaralı otobüs servisi Pfennigen, Scharnhausen üzerinden popüler turistik yer olan Stuttgart merkezine  kısa bir mesafede olan Esslingen’e gider.

str_air_busterminalnumbermaps

  • SAB (Stuttgart Airport BusTerminal ) : Terminal 4 yanında olup, ulusal ve uluslar arası uzun mesafeli otobüs hizmetlerini buradan yapar.

 

Stuttgart – Şehir İçi Ulaşım / Toplu Taşıma / Biletler- Kartlar (2017)

Kentte toplu taşıma işini VVS (Der Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart) yürütmektedir.Şehir yaygın bir raylı sistem ( S- Bahn/Schnellbahn/suburban rail ve U- Bahn/Stadtbahn ) ağı ile rahat bir yolcu taşıma trafiğine sahiptir. Otobüs ve tramvaylar (Straßenbahn)(Street Car) bu sistemi tamamlamaktadır.Araçlar sıklık ile saat 05.00-01.00 arası çalışır.Raylı sistem S-Bahn, Stuttgart ve çevre bölgeleri birbirine bağlarken, U-Bahn şehir içi bölgeleri bağlar.Hafta sonları tüm gece çalışan otobüs hatları da mevcuttur.Turistik amaçlı gezilerinizde 2 zone (10-20) bilet alımı için yeterli olacaktır!..

Kentte, ZONE/Zonen Uygulaması nedir?

zonen

** Bu adreste ; Şehir merkezi ( zone 10-20 ) açık kahve rengi hat ile belirlenmiş, bu bölgelerden geçen toplu taşımalara ait ;  S bahn, U bahn, Regionalbahn-tren (R), Bus-Otobüs (80,120..)  tüm araçlar durak  isim ve hat güzergahları ile belirtilmiştir.Detaylı olarak inceleyin..

Diğer Avrupa ülkeleri gibi Stuttgart’ta  ulaşımda ve toplu taşımacılıkta bölgelere (Zone/Zonen) ayrılmıştır.Şehirin ulaşım açısından  7 bölgesi vardır ( + 8-9) ve her bir ayrı zone için ulaşım ücretleri ve ulaşım imkanları mevcuttur (buradan). Eğer konaklamanız  merkezdeyse pek fazla taşıt kullanmayabilirsiniz fakat genede bazı müzeler şehrin biraz dışında yer alıyor ve toplu taşıma kullanımı gerekiyor.Toplu taşımada sıklık ile trenler kullanılacaktır.Genelde merkezi gezi alanlarının % 75 i yürünerek gezilecek konumdadır.

Şehir merkezi zone 10, yakın çevresi 20, havaalanı 339/39 (zone 3 /30-39) bölgesinde yer alır..Her bir halka; 1 zone’a tekabül eder!..Bu haritaya göre bilet alacaksınız!.

Uyarı: Kentte bilet ücretlendirmesinde Zone upgrate – bölge yükseltme uygulaması yoktur.Biletiniz bölgesi dışına çıkacaksanız, fazla her zone için ek bilet almak zorundasınız.Örnek elinizde 2 zone’luk ( 10-20) bilet var diyelim..5 zone’luk bir yere gidecekseniz aradaki farkı, 3 zone’luk ek bilet alarak karşılayacaksınız..Unutmayın!..Bir örnekte hava alanı için olsun: şehir merkezli zone1-2 biletiniz olsun, hava alanı 3. zone da olduğu için ek olarak buraya 1 zone bedelli uygun bileti alacaksınız! ( Erişkin: 2.40 €, inidirmli : 1.20 € ek ödeme yaparak bileti tamamlayın )..

Bu arada mutlaka ; tablet yada cep telefonunuza VVS ve SSB aplikasyonlarını indirin (online kullanım için internet gerekir!).

** Toplu Taşıma için Önemli UYARI ! : Stuttgart bölge olarak sanayi kentidir.Almanlar hava kirliliğine önem vermektedirler.Her gün kentin hava kirliliği ölçülmekte ve kritik değerleri aşan durumlarda (ki gözle görülür bir kirlilik olmasa dahi), halkın toplu taşımaya binişini teşfik, özel araç kullanımını caydırma amaçlı toplu taşıma ulaşım ücretlerinde indirim yapmakta idi!.Bu indirim ; Tam bilet için indirimli uygulama ile ( %50 ) öğrenci biletine denk gelmekteydi..Bu uygulamayı 2017 sonbaharında kaldırmış ve yalnızca kış sezonu boyunca Günlük bilet’e indirim getirmiştir!.15 ekim 2017-15 nisan 2018 arasında geçerli olan uygulama ile : zone 1-2 günlük bilet 6.90 €’ dan –> 4.80 € ya / zone 3-4 tam gün bilet ücreti de 11 €’dan –> 8.20 € a düşürülmüştür.
Sizler toplu taşımayı kullanmadan önce VVS-web sitesinden yada buradan  takip edin.. Diğer bilet türlerinde böyle bir “Kış indirimi” YOKTUR!..

ARAÇ TÜRLERİ 

  • S Bahn – Schnellbahn :

str_sbahn_railph3

200 km üzerindeki yol güzergahı, 7+1 hat sayısı  ve 80 üzerindeki durakları ile raylı sistemin en önemli parçasıdır.S1-2-3-4-5-6-60, S11)..70 km lik yol güzergahı ile S1 en uzun, 25 km lik güzergahı ile S5 en kısa raylı sitemdir.Merkez Tren Garı –  Hauptbahnhof’tan (ki şehir merkezi) tüm hatlar geçer..S1-11; Uzak kasaba Herrenberg’e, S2 ; Filderstadt’a, S 60 ; Böblingen’e kadar gider. S2-3 ; havaalanı trenidir.Uzak bölge ve kasabaları birbirine bağlar.Bu trenler U Bahn’a göre daha hızlı seyir ederler..Bazen yöresel grev olduğunda devre dışı kalacaklardır..Eş zamanlı tüm toplu taşımacılık da grev olağan değildir!.

 

S Bahn Haritası.1

S Bahn Haritası.2 (+Zone)

strsbahn_linestat_zonesph
* Bölgeler/zone (ok istikameti ile) hat renkleri ile gösterilmiştir!

 

  • U Bahn – Stadtbahn :

ubahn_strrailph3

200 duraklı, 130 km. yol güzergahı ile 15+2 hattı ile hizmet veren raylı sistemdir.(U 1-2-3-4-5–6-7-8-9-12-13-14-15-19-21-24, U11)..26 km mesafesi ile U 6 en uzun hattır.Çoğu merkez tren garı – Hauptbahnhof‘ tan geçer..İstasyonları çoğunlukla yer altında değildir.

U Bahn Hat haritası.1  :

U – Bahn Hat haritası.2 -Detaylı (+ Füniküler + Rack railway sistem *) :

* Stuttgart’ta merkezin hemen güney kısımında kısa mesafeli 2 raylı sistem hattı daha vardır.Birisi Füniküler, diğeride “Rack Railway” dedikleri raylı sistemlerdir (detay az sonra).

Topografik olarak, S ve U Bahn Haritası

stuttgart_publictra_s_u_bahnmpas

S & U Bahn – P+R- Regional Bahn-Tren Durak-Bağlantı Haritası

 

S & U Bahn (Güncel adres)  Map Buradan bakın

U Bahn Hat durakları ve Bölge (Zone) ilişkisi :

 

 

Diğer Ulaşım Araçları :

  • Stutgart Füniküleri : Erbschleicher-Express yada “Standseilbahn” kısaca : Seilbahn adı verilen ahşap raylı çekme sistemi 1929’da hizmete girmiş. VVS’ de Line- Hat 20 olarak isimlendirilmekte.Kent merkezinin yaklaşık 3 km kadar güney batısında bulunan Heslach yerleşim alanında bulunan 2 duraklı sistemdir.Ormanlık mezar alanı olan  rampalı  alandaki “Waldfriedhof” durağından kalkıp, 550 m. kadar rotası ile %28 eğimde yokuş çıkarak, “Südheimer Platz” istasyonuna yaklaşık 4 dk. da ulaşır (bu istasyonun U1-14-21 ile bağlantısı vardır).Kalkış periodu 20 dk. da birdir (video).

  • Rack Railway – Zahnradbahn (Zacke)  – Bu hat kent merkezin yaklaşık 5 km güneyinde “Degerloch” kasabasında bulunur. VVS tarafından Line-Hat 10 olarak isimlendirilmiştir. Degerloch (Albplatz) kalkış durağından kalkar ve toplam  8 istasyonlu bu hattın son durağı 2.2 km uzaklıktaki kuzey yönünde bulunan “Marienplaz” dır. Hat ve tren’in ilginç özelliği : Tren bisikletleri önünde ye alan bir sepet tarzı platformda taşır. Diğer ilginçlik; Raylar arasında ve ortasında bulunan dişli bir sistem ile çalışmasıdır.Bu hat Marienplatz yönünde eğimli (yokuş) çıkışlıdır. Degerloch’ta (U5-6-8-12), Marienplatz’da (U1-14-21) bağlantısı vardır.

  • Bölgesel – Regional Otobüsler içinBakın
  • Şehir içi Otobüsler için (SSB)Bakın
  • Şehir içi Otobüs hatları ve yol güzergahları & duraklarBuradan
  • Gece Otobüsleri için – Otobüs ücreti VVS ile ayni – gece otobüsleri için Bakın
  • Gece otobüsleri ve S Bahn bağlantıları Bakın
  • Tramvaylar/Straßenbahnen için Bakın

 

Bilet Türleri – Kartlar – Ücretler (2017) *

VVS nin sunduğu seçenekler ile size yarayacak bilet & Kart türünü seçin..Kısa mesafeli tek yönlü biletlerden itibaren, bölgelere göre tek yönlü(transfer imkanlı – Ring yapan-yapmayan), günlük, çoklu bilet tarzı seçenek yanında haftalık, aylık yada yıllık abonelik gerektirir türleri seçme şansınız var..Detay için bakınız!..

Not : İndirimli biletler (6-14 yaş içindir,  ~ %50 )(evcil hayvan ve bisiklet bileti içinde tarife aynidir!).Online olarak alınan biletlerde – Cep tel. uygulamasında  ~ %5 indirim vardır!..

** Sık kullanılan bilet tür ve ücret bilgisine,  güncel olarak buradan ulaşın..

Açıklamalar

+ KurzstreckenTicket / Kısa Mesafeli Bilet , EinzelTicket / Tek bilet , 4er-Ticket / 4 binişlik bilet , EinzelTagesTicket (UmweltTagesTicket) / Tek-Günlük Bilet , GruppenTagesTicket / Grup Günlük bilet , StadtTicket (Herrenberg, Marbach) / Şehir bilet , Zuschlag 1. Klasse / 1. sınıf’a yükseltme..

+ Diğer bilet türleri.1

+ Diğer bilet türleri.2 (özel biletler)

 

Biletleri şematize edelim:

** Grup Biletleri : Maksimum 5 yolcu içindir!

 

  • 4 er-Ticket / 4 Binişlik Bilet : Farklı günlerde, birden fazla kişinin de kullanabildiği bilet türüdür.Alındığında; geçerlilik süresine kadar kullanılabilir (genellikle yıl sonu geçerlilik süresi bitmektedir).

  • VVS 3-Day Ticket/3-TageTicket ; Otel konaklaması, evde misafirlik, kongre-seminer sunumlarda kişiye özel verilmiş bilet türüdür.Belge isteseler de turist İnfo.lardan sorun olmadan temin edilebilir.Tramvay ve otobüslerde de geçerlidir.Erişkin yanında 6-16 yaş 2 çocuk için de geçer.Kişiye özeldir-İmzalanmalıdır, devir edilemez..Alındığı gün (yada başlangıç günü) itibari ile süreç başlar ve ardaşık 3 gün içinde sonlanır (gece yarısı). Zonen 10-20 için : 13.50 €, tüm bölgeler için de : 19 € ücreti vardır – 2017.. Havaalanı term.3 ve şehir merkez tren gar karşısındaki Königstr. 1A adresindeki turist info’dan bu bileti alın!..

  • Haftalık – Woche / Jedermann Bilet :

** Haftalık bileti tercihe göre alın..1 haftada; 2. zone için yaklaşık 9 binişlikten fazla  tekli bileti kullananlar için daha uygun olacaktır..Şehir dışında olacağınız günleri hesaba katın..Kent içi yorulmadan gezerim ve 5 günden fazla kalırım derseniz rahatlıkla alın..Bu bileti Turist info dan, ana tren istasyonundan temin edebilirsiniz..

  • Buradan – Güncel Bilet türleri ve ücretlendirme bilgilerine  ulaşın
  • Buradan – Güncel biletleri ve ücretleri detaylı olarak inceleyin
  • VVS – Online bilet alın ( buradan)

 

* Bilet tür ve ücretlendirmeye detaylı bakalım

  • KurzstreckenTicket- Kısa Mesafeli Bilet : Bilet makinalarında 3 noktalı ve “KURZ” olarak gösterilir.Toplu taşıma için eğer gideceğiniz mesafe en fazla 5 km ve veya en fazla 3 durak ise tek seferlik (tek binişlik) alınan bilet ücreti 1.30 euro’dur, bunu aldığınız otomat-makina zaten son durağa göre teyit ediyor; dolayısı ile  arada kullanamıyorsunuz.Bilet rink yapma – aktarma – geri dönüş hakkını vermez!..Tek yönlüdür ve araçtan indikten sonra geçerliliği bitecektir!.Tren, tramvay veya otobüslerde geçer, gece otobüsünde geçmez..Ve bu bilet S bahn’da tek istasyon için geçerli olup, diğer ulaşım araçlarında max. 3 durak seyahati sunar..
  • EinzelTicket – Diğer türlü tek kullanımlık ve 2 saat (2017 güz&kış dönemi:3 saat!) içinde bir seferlik aktarma hakkı bulunan biletler.. Zone 1 için 2,40 € , Zone 2 için 2,90 €, Zone 3 için 4.10 €, Zone 4 için 5,20 €, Zone 5 için 6,40€ … Zone 7 ve üstü için ise 8,50 € (tam biletler). Bunları otomatlardan alabileceğiniz gibi otobüs şöförlerinden de alabiliyorsunuz.Bu biletlerde geri dönüş – ring hakkı vermez..
  • 4 er-Ticket – 4 aktarmalı bilet : Eğer daha fazla aktarma yapacaksanız 4 aktarmaya izin veren 4-er yazılı biletler mevcut, bunların ücreti ise Zone 1 için 9,10 €, Zone 2 için 11 €, Zone 3 için 15,50 €, Zone 4 için 19,70 €… , Zone 7 ve üstü için ise 32 €..Transferler maksimum  3 saat içinde tamamlanmalıdır!
  • Einzel TagesTicket –  Günlük Bilet : Zone 1-2 için geçerli günlük bilet 6,90 €, Zone 3 -4 için geçerli günlük bilet 11 €, Tün bölge  için  15.30 € (tam bilet)..Bu bilet devir edilemez, sınırsız traansport sağlar ve ertesi gün saat 06.59’a kadar geçerlidir.
  • Sonder Tickets – Özel Biletler : Engelliler için (6 yada 12 ay , paso olarak –  Ücretsiz, belgeli) // 3 Günlük Bilet ( aktivasyonu ile başlayan ve zone 10-20 – iki bölgeyi kapsayan : tam bileti 13.5 €  yada, tüm bölge kapsamlı tam bileti 19 € olan bilet türüdür). 1 erişkin + 2 çocuk (16 yaş ve altı) transport imkanı sunar!..Turist Danışma merkezinden alabilirsiniz.
  • MonatsTicket – Aylık Bilet : 1 ay geçerli, kişiye özel fotoğraf kimlili bilettir.zone.1-2 için =84.8 € dur (detay için). İstendiğinde koşulları gereği 6 aylık/yıllık bilet imkanı da var!..
  • Öğrenci biletleri için buraya bakın..

 

  • NOT : Bilet makinalarından Haftalık, 3 günlük tarzı biletleri satın alamıyorsunuz!..Bunları Turist info’lardan temin edin..

 

Yolculuk & Bilet alımı için Uyarılar !

  • Aldığınız biletleri (günlük dahi olsa) otobüslerde koridorlardaki sarı renkli onam makinalarına, trenlerde istasyon içindeki sarı makinalara onaylatmayı (validasyon) unutmayın!

  • Validasyon/Onam gerektiren biletlerde, aktivasyon tarihini gösterir boş bir alan ve uyarı ok’u bulunur! (ok yönünde makinadan aktive edin!)..

  • İnternetten alınan/online bilet türleri için elinizde bir çıktıyı, yada tablet-telefonunuzda barkot‘unu bulundurun..
  • Bilet makinaları (DB – Ticket Machine) : Sıklıkla Tr dil seçeneği dahil, menüde çok dil seçeneklidir.Ancak bazılarında Tr dil seçeneği olmayabilir!..Makinaların üzerinde bozuk para atılan kısımda geçerli olan para tutarları işaretlenmiştir. Örneğin; 0.5 – 1 – 2 € yazan makina farklı bir madeni parayı misal < 20 euro cent’i > kabul etmez! ..Bu kağıt/Banknot paralar için de geçerlidir..Makinada 5-10-20 € yazıyorsa; Bu makina 50 € bankotu kabul etmeyecektir..Dikkat..
  • Makinalar günlük bilet vermeye programlıdırlar.. İleri tarihli bilet alacaksanız (ki bu mümkün) buna dikkat edin..Makina ayarlarından yolculuk yapacağınız bilet tarihini belirleyin!..Yoksa yanlış tarihli – geçersiz olabilecek bilet almış olursunuz.

 

DİĞER BİLET TÜRLERİ ;

Almanya’da da trenle seyahat çok tercih edilen bir seçenek.Kalkış-varış zamanlamalarının çok değişken olmaması, fiatların bilinmesi, yol güzergahının belirli oluşu,2. sınıfta olsa temiz ve güvenli yolculuk sunumu bunda etken olmakta.Almanyanın bir çok eyaletinde olduğu gibi Stuttgart’ta da özellikle şehir dışı (intercity-şehirler arası) tren seyahatlerinde çok uygun tren biletini (DB-Deutsche Bahn/Alman Demiryolları) bulmak mümkün..Hemde tam gün geçerli, ilgili eyaletin tamamını kapsayan ve gezi güzergahlarında yer alan (diğer şehirlerin yerel toplu taşıma araçlarını da kapsayan) ulaşımıda içerir bilet türlerinden söz edelim..

Stuttgart için ilgili eyaletimiz; Baden-Württemberg..

 

Nedir bu Bilet türleri?

1- Baden-Württemberg-Ticket (Bileti) – BWT 

** Bilet İnternet üzerinden  – online indirimle daha uyguna alınabilir (bilet başı – 2 €) ( ONLİNE bilet alın)( “jetzt auswahlen” seçeneğini tıklayarak, kişi sayısını girin ve biletinizi alın..yukarıdaki örnek bilet, internetten alınmıştır!.. 2 kişilik-2.sınıf vagon, gündüz seçeneklidir)( DB Bilet makinalarından da indirimli alırsınız)… Turist info ve DB satış noktalarından   –> 2 kişi’ lik internet satışı 28 € olan bu bileti, gişelerden  30 €‘ a alacaksınız..

   Ücret Tablosu (2017)

1.kişi (2.sınıf vagon) ; 23 € ile başlar, 15 yaş üstü ilave her kişi için + 5 € eklenir.Vagon sınıf.1 : 31 €’dan başlar ve ilave her kişiye + 13 € uygulanır.Vagonlar rahat ve güvenli, bence 2. sınıf yeterlidir!..Alınmış 2. sınıf biletin, sonradan 1. sınıfa yükseltilmesi mümkün değildir!

Yol Haritası

Adından da anlaşıldığı üzere eyaletin tamamında ve sabah 09:00’dan gece yarısı 03:00’e kadar geçerlidir (Tatillerde ve hafta sonu gece 24:00’e kadar – tam gün ). Bu süre içinde eyalet içindeki şehirlerde de tüm toplu taşıma araçlarına < S ve U Bahn, Trenler, Tramvay ve Otobüsler > sınırsız bilinebiliyor (özel taşımacılık – schuttle hizmetleri hariç). Eyalet içindeki bir şehirden diğerine giderken bu bilet türünü tercih etmek, özellikle kalabalık ailelerde ücret olarak daha uyguna gelebiliyor.. 15 yaş üstü çocuklar dahil maximum 5 kişi için geçerlidir.Pratik hesap ile; 1 kişi 23 €, sonraki her kişi için ek + 5 € hesabı ile 2. sınıf-gündüz yolculuğu eyaletin tümünde sizin..İsviçre – Basel için geçerli bir bilettir!. Tren-Tramvay-Otobüsler de o gün için sınırsız seyahat tanır..15 yaş altı çocuk ve torunlar ebeveynleri ile ücretsiz seyahat ederler.BWT – Gece Ulaşım biletleri; Akşam saat 18.00 ile sabah 06.00 arası seyahat hakkı tanır (tatil günleri saat 07.00 e kadar)( ilk kişi ; 20 € , sonrası her kişi için + 5 € – max. 5 kişi – 2 . sınıf vagon seyahati içindir).

** 27 yaş altı gençler 19 € ödeyerek bilet alırlar ( + her ek kişi için 5 €)..Kabininde taşınabilen küçük hayvanlar ücretsizidir. Bisiklet için günlük ücret ödersiniz (detay için bakınız).

Online alınmış biletler en fazla 3 ay sonrasına kadar seçili bir tarih olmalıdır.

  • Daha fazla bilgiye   buradan   ulaşın..

 

Hangi trenlerde geçerli ?

DB AG – Alman Demiryollarında çoklu tren çeşit ve kategorisi bulunmaktadır..Sıklıkla gar’da görülenlerden bazıları şunlardır.. EC-Euro City, IC-İnter City, ICE-İnter City Express, IRE-İnter Regio Express, RJ-Rail Jet, RE-Regional Express, RB-Regional Bahn, S-Bahn/S

Baden-Württemberg bileti,  bu trenlerden ; IRE, RE, RB, S-Bahn trenlerinde seyahat hakkını tanıyacaktır (1 yada 2. sınıf)(bunlar DB’ nin Regio trenleridir)…

Diğer trenlerde ( ICE, IC, EC ) bu bilet GEÇMEZ!..

Ayrıca aşağıdaki trenler de geçerlidir..

DB’ ye bağlı olan trenler ; WFB (Westfrankenbahn), DB ZugBus, RAB (DB ZugBus – Regionalverkehr Alb-Bodensee)

+ Diğer demiryolu şirketleri olarak da : AVG (Albtal-Verkehrs-Gesellschaft), HzL (Hohenzollerische Landesbahn), BSB (Breisgau-S-Bahn), BOB (Bodensee-Oberschwaben-Bahn), SWH (Stadtwerke Heilbronn), SWEG (Südwestdeutsche Verkehrs AG), SBB GmbH (Schweizerische Bundesbahn Deutschland) Konstanz – Engen, Basel Bad Bf –Zell im Wiesental, Weil am Rhein – Lörrach, OSB (Ortenau-S-Bahn) .. gibi trenler de kullanılabilir yerel trenler olacaktır.

Dikkat, yanlış trene binip ceza ve fark ödemeyiniz..

Geçerli olan trenler gayet konforludur..Seyahat güvenli ve sıklık ile saatine uyar..Bu trenleri garlarda iyi belirleyin (hangi perondan kalkacakları – saati – durak & varış noktalarını)..Yanlış trene binmeyin..

Eyalet gezilerinde sıklık ile tren değişimi olacaktır (sıklık ile şehirler arası seyahatte bu tür trenler ile doğrudan ulaşımı bulamazsınız!)..Tren aktarmalarınız olacaktır..Bazen arada dakikalar ile ifade edilen transfer zamanı kalmaktadır..O treni kaçırırsanız, saatlerce beklemeniz gerekebilir..Bu bilet ile seyahatin en büyük handikapı budur (direk tren bulamama ve ara transferlerde kısıtlı zaman dilimi)..Nadirde olsa gara birbirine bağlı 2 tren yanaşır, arkadaki tren o gardan ayrılarak farklı bir yere gidebilecektir..Siz istasyona gelmiş olan bu trene binerseniz yandınız demektir!.. Vagonlarda Tren tipi ve sefer No.su ve son durak yazar ( RE 22056 gibi..)..Bunları dikkatle inceleyin..

Tren biletlerini DB Resmi web sitesinden inceleyin (bilet almayacaksınız – zaten günlük Eyalet içi bilet sahibisiniz)..Bir örnek verelim.. Stuttgart’a yakın “Hohenzollern Burg” – Kalesine gidelim.. Kale, Hechingen şehrinde bulunmakta..Öncelikle biz  Stuttgart tren garından buraya bilet bakacağız..

Bir örnek verelim : Direk trenimiz yok, önce Tübingen’e gideceğiz  ve 8 dk. lık bekleme süresi ile aktarma yapıp Hechingen’e geçeceğiz.. Trenlerimiz <Stuttgart Hbf ‘dan > RE 22021 ve <Tübingenden> HzL 88309 ..Bu iki trende bizim bilete uygun.. Hechingen’de indik..Hemen yanıbaşındaki duraktan kalkıp kaleye gidecek otobüse de (Hechingen yerel otobüs işletmesi) ücret vermeyeceğiz.. Biletimiz burada da geçerli..

DB web sitesinden uygun tren’leri arıyoruz..

2- Metropol Tages TicketMTT,  Web :

Stuttgart büyükşehir bölgesinde yer alan 9 farklı bölgenin 1 gün içinde gezisini sağlayan ve 5 kişiye kadar bölgesel ulaşımın tümünü ücretsiz kılan bilet türüdür (üsttekinin benzer uygulaması). 6 yaş altı ücretsiz olup, 5 kişiyi çocuklar dahil erişkin sayısı belirler..1 kişi /20, 2 kişi/25, 3 kişi/30, 4 kişi/35, 5 kişi/40 € dur..Bu ücretler 2. sınıftır, kişi başı  8 € fark ile 1. sınıf alınabilir.. Stuttgart büyükşehir olarak – tüm bölgeler dahil ; VVS, Filsland Mobilitätsverbund, HNV, Kreisverkehr Schwäbisch Hall, naldo, VGC, VGF, VPE ve Ostalb Mobil benzeri otobüsler ve yerel trenlerde geçer.9 bölge neresi? (buradan)..Ben bu bilet yerine “Baden-Württemberg biletini” tercih ettim..Aradaki farkı da tam algılamadım ya?! 🙂

vvs_mpt_metropolticket_karte

metropolstr_phmaps

3- Schönes-Wochenende-Ticket – Mutlu Hafta Sonu Bileti :

Benzer uygulamayı, cumartesi saat 00.00 olarak başlatıp, pazartesi saat 03.00 e kadar geçerli olan hafta sonu biletidir. (2. sınıf)  DB (S, RB, RE, IRE) trenlerinde geçer ve maximum  5 kişiye kadardır.1 kişi = 40 € olup, ilave her kişi için + 4 € eklenecektir.1.sınıf değişimi yoktur!. 14 yaş altı çocuklar ücretsizdir..Bilet tüm eyalette değil, VVS ağı ulaşımında geçerlidir.

4- REGİO24 Ticket – Bileti :

Freiburg im Breisgau;  Baden-Württemberg eyaletinin 4. büyük şehridirRVF sisteminde ve bu kentte geçerli olan bilettir. Bu biletin kullanım süresi, ilk kullandığınız andan itibaren 24 saat ve RVF toplu taşıma ağı içinde geçerli olacaktır. Bu ağ,  üç bölgeye ayrılmıştır. Bu üç bölgeden biri içinde veya tüm ağ içinde bir gün boyunca sınırsız seyahat etmek mümkündür. Zone 1 için bilet bedeli :6 € , tüm zone’lar için: 12 € dur. Yine zone 1 için –> 5 kişiye kadar bilet tutarı : 12 €, tüm zone’lerde 5 kişiye kadar tutar da : 24 € olmaktadır (detay)..

 

5- Diğer Bilet türleri içinburaya bakınız..

 

Ulaşımda Alternatif Seçenekler  varmı ?

Stuttgart Card :
stuttcard

1 günlük / 2 günlük / 3 günlük ( 15/20/25 € – tam bilet) : Günlük Kart olup, bir kişiye Toplu taşıma hariç, atraksiyonlarda indirim yada ücretsiz giriş imkanı sunar.

Tüm müzeler ve birçok eğlence tesislerine ücretsiz giriş imkanı, Stuttgart City Tour’da İndirim, Seçilen sinemalarda indirim, belirli mağazalarında Cazip İndirimler, Seçilen restoranlarda içki ya da tatlılar gibi süpriz hoşgeldin kokteyleri..Kart kişiye ait olup, kimlik yada pasaport istendiğinde gösterilir..Ve her hizmet için bir kez kullanılır.

Stuttgart Card Plus : Ayni kartın, Stuttgart VVS network – ulaşım hizmetleri ve  toplu taşımayı da tam gün kapsayan halidir. Günlere göre ;   25/35/45 € ( tam bilet )..

strcarddiscauntphs

Detay için bakın (tıklayın)..

Temin etme : 

  • Tourist Information “i-Punkt” Königstr. 1a, 70173 Stuttgart
  • Tourist Information Stuttgart Airport Terminal 3, Level 2, 70269 Stuttgart
  • Porsche Museum Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart
  • Stuttgart State Gallery (Staatsgalerie Stuttgart) Konrad-Adenauer-Str. 30-32, 70173 Stuttgart
  • Stuttgart Museum of Art (Kunstmuseum Stuttgart) Kleiner Schlossplatz 1, 70173 Stuttgart
  • Württemberg State Museum (Landesmuseum Württemberg) Altes Schloss, Schillerplatz 6, 70173 Stuttgart

Stuttgart City Tour (Hop On Hop Off) – web :

str-citytour-areamaps

TR dahil on dilde audio, 24 saat geçerli  şehir gezi otobüsü ile kenti keşfedin.Diğer hop On Hop Off’lar gibi ring alanında istenilen durakta inip, gün içi araca binebilmektesiniz.Tam bilet : 15 € ( 24 saat), 12 € ( Stutgart Card idirimli), 14 yaş altı 2 çocuk Free, sonraki her çocuk için 10 €, seyahat süresi yaklaşık 100 dk. Hizmet zamanı: mevsime göre saat 09.00-20.00 (18.00)..Bilgi ve hareket yeri :T.İnformation Königstraße

** Kısaca Durak levhaları hakkında :

Haltestelle – Otobüs Durağı(durmak-durak): Almanya’da sıkça göreceğiniz bir levhadır, zaman zaman şekilleri değişse bu levhaları her zaman tanır olacaksınız..Sarı ve yeşil renklerle yazılmış H işareti bu levhanın bir otobüs durağına işaret ettiğini belirtmektedir.‘Hoffnung’ olarak görünen bu yazı aslında durağın adını belirtir.Altında VVS ‘Zone 1234..’ ile belirtilen kısım durağın yer aldığı bölgeyi işaret etmektedir. Levha üzerinde belirtilen diğer rakamlar (125, 45..) ise bu duraktan geçen otobüs hatlarını işaret ederler.

Bir not ilavesi de; Almanya’da bulunan trenler için olsun..

Almanya’daki ana tren ağları ve çoğu banliyö ağı DB yani Deutsche Bahn tarafından işletilmektedir.Deutsche Bahn çok güçlü bir altyapıya ve tren filosuna sahiptir. Avrupa’nın hatta dünyanın en uzun tren ağına sahip ülkede hergün milyonlarca insan trenler ile ülke içerisinde ve dışarısına yani komşu ülkelere seyahat etmektedirler. Trenlerden bahsetmek gerekirse; ICE – Intercity Express treni ile başlayabiliriz, Almanya’daki en hızlı trenler bu trenlerdir, yer yer saatte 300km’ye varan hızlarıyla elbette en hızlı yolcu taşıyan bu trenlerin bilet fiyatlarıda diğerlerine göre daha yüksektir. Örneğin Berlin’den Karlsruhe’ye gitmek isterseniz ki iki şehir arası uzaklık yaklaşık 700km’dir, karayoluyla 7 saat süren yol, ICE trenleriyle 5-5,5 saatte gidilebilmektedir. Bu seyahat yaklaşık € 120-140 arasında gerçekleşmektedir. ICE’den sonra en konforlu ve hızlı tren IC – Intercity trenleridir, ortalama hızları 120 ile 160 km arasında değişen trenler, rahat, konforlu ve geniş vagonlara sahiptirler. Bilet fiyatları kabul edilebilir ölçüdedir. Bu trenlerden sonra IRE – Inter Regional, RE – Regional ve Bus – Zugbus adları verilen trenler izlemektedir. Bu üc grup genelde sık durmaktadırlar, bir nevi banyilö trenlerine benzerdirler. Bilet fiyatları en ucuz trenlerdir.

Biletlerinizi bu adresten alın..

 

 

* Sonraki sayfa, Gezi alanlarımız…

 

 

– Sayfa Başına Dön –

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Almanya- Ana klasöre dön

 

Stuttgart – Ulaşım Bilgileri” üzerine 3 yorum

  1. Teşekkür ederim, internette baya araştırma yapmıştım ulaşım konusunda en detaylı bilgiyi sizin sayfanızdan edindim.

    Beğen

Yorum bırakın